Poklanjamo vam rečnik kolokacija da brže naučite engleski

Kada bi vam neko rekao da postoji način da 30% brže naučite engleski, sigurno biste hteli da znate kako.

Ovo je nešto što učimo naše polaznike od samog početka, a ipak veoma često ljudi ovo zanemare i uče engleski na teži način.

Čak se i polaznici koji već duže uče engleski iznenade kada čuju koliko je jednostavno. Naravno, ključ je u tome da ovo redovno primenjujete. Ne samo da ćete biti sigurniji u svoje znanje, nego ćete mnogo brže moći da se setite fraze koja vam treba.

Tajna je u tome da ne učite jezik reč po reč, nego da odmah na početku naučite ceo izraz koji ćete lako pretvoriti u rečenicu kada vam zatreba.

Na primer, umesto da naučite samo reč decision (odluka), odmah naučite izraz make a decision (doneti odluku).

Zašto?

Zato što ćete izraz lako pretvoriti u rečenicu kada vam to zatreba.

Sada kad znate da se kaže make a decision, još samo ostaje da izaberete tačno glagolsko vreme i to je to.

How do you make important decisions?

One of the most important decisions you can ever make is to become your own boss.

Ovi izrazi se zovu kolokacije, a u rečnicima ćete ih lako naći jer su istaknute, obično boldovane.

Kako nam tačno kolokacije pomažu da tečnije pričamo engleski?

Daću vam jedan primer.

Hoćete da kažete značajna suma novca na engleskom. Kako ćete to prevesti? Prvo što pada na pamet kad kažemo značajna je reč important. Ali ne, u ovom slučaju ispravno je a considerable amount of money.

Jedini način da zaista znate ovo napamet jeste da ne učite pojedinačne reči, nego uvek celu frazu koja može da se odmah upotrebi.

Da biste što pre progovorili engleski, poklanjam vam englesko – srpski rečnik kolokacija (pogledajte ispod) Ova skripta će vam pomoći i da proverite koliko znate, ali sigurno će biti i novih izraza. Možete je koristiti bez obzira da ste početnik ili već dugo učite engleski jer obuhvata izraze od A1 do B2 nivoa.

Kliknite na rečnik i sačuvajte ga:

Rečnik kolokacija

Odaću vam i jedan trik. Ako nemate rečnik pri ruci, a želite da proverite da li je neki izraz tačan, najlakše je da ga ukucate u Google i vidite da li će se pojaviti u rezultatima. Ako se i ne pojavi tačno ono što ste ukucali, dobićete neke slične izraze koje možete da upotrebite.

Obavezno proverite da li su ti rezultati pretrage sa sajta koji je britanski, američki i slično, znači sa engleskog govornog područja. Ako ste naišli na italijanski sajt, recimo, rezultati pretrage nisu pouzdani jer ko zna ko je to preveo i da li je sasvim tačno.

Pored ovoga, možete da koristite i online rečnike. Moj omiljeni je www.macmillandictionary.com. Osim značenja reči, daje kolokacije i izgovor. Ne samo zvučni zapis, nego je izgovor i zapisan (nekome je lakše kada vidi izgovor, a ne samo čuje).

Eto toliko o kolokacijama i kako da ubrzate učenje engleskog.

I još nešto.

Ako želite da besplatno obnovite engleski, kliknite OVDE i zapratite naš Youtube kanal ( kliknite i na zvonce da biste dobijali obaveštenja kada postavimo novi video). Tamo ćete naći raznorazne sadržaje, od kolokacija do gramatičkih začkoljica.

Ukoliko vam je ipak potrebna pomoć profesora da savladate engleski, kliknite OVDE i pročitajte više o našim kursevima ili nas pozovite na 021 6341 626, 062 788 499 za više informacija. Tu smo za sva vaša pitanja.

Learn English and have fun!

napisala Maja Bogašić