Kako do posla u Nemačkoj i Austriji? Vodič za medicinske radnike

Ako planirate da radite u nemačkom govornom području kao medicinski radnik, važno je da na samom početku sakupite tačne informacije, da biste znali šta vas očekuje i izbegli nedoumice, dodatne troškove i razočarenje.

Ako ste završili Medicinski fakultet u našoj regiji (dakle ovo se odnosi i na okolne zemlje), postoje dva načina da radite u Nemačkoj ili Austriji u svojoj struci.

Jedan je nostrifikacija diplome, proces koji zna da potraje i do dve godine. Nostrifikacija je zapravo izjednačavanje diplome i poenta je da se dokaže da je naš lekar ima isto obrazovanje kao nemački.

Pošto to nije sasvim tačno (nekim oblastima se kod nas posvećuje više pažnje, a nekim manje nego na nemačkom govornom području) može da se desi da to produži period nostrifikacije, na primer ako vam fali neki dokument i slično.

Ako ste se prijavili za nostrifikaciju, dobićete i privremenu vizu koja traje dve godine. Troškovi nostrifikacije nisu mali, samo prevođenje nastavnog programa (spada u obaveznu dokumentaciju) može da vas košta oko 2000 eura.

Ako ste nostrifikovali diplomu, nakon četiri godine imate pravo i na nemačko državljanstvo.

 

Drugi način je aprobacija, polažete stručni ispit koji traje jedan dan i nakon toga možete da radite kao lekar. Dovoljno je da dobijete vizu na šest meseci i dok čekate aprobaciju, vi možete da nađete poslodavca, dobijete praksu ili probni rad. Nemate pravo da pozivate porodicu.

Od ustanove zavisi da li ćete biti plaćeni. Ako praksa traje 15 dana, moguće je da ćete raditi besplatno. Ali veoma retko je duža praksa, na primer od tri meseca, neplaćena. Bićete plaćeni manje od nemačkih lekara, ali nakon aprobacije bićete izjednačeni sa nemačkim lekarima i imaćete istu platu.

Stručni ispit (aprobacija) obuhvata nekoliko predmeta, teoretski i praktični deo i zahteva pripremu. Ispituje vas komisija, dobijate pacijenta i treba da date dijagnozu, opišete snimak. Komisija želi da vidi u kom pravcu razmišljate i da se uvere da ćete pacijentu dati odgovarajuću dijagnozu i lečenje.

Koji je prvi korak ako želite da radite u nemačkom govornom području?

Za posao u nemačkom govornom području možete da se prijavite sami ili preko agencije za zapošljavanje.

Ako se sami prijavljujete, prvi korak je da kontaktirate bolnicu u kojoj želite da radite, da im pošaljete mejl i svoj CV. Da biste mogli da njima da komunicirate, potrebno je da imate odlično poznavanje nemačkog jezika, za početak B2 ili više.

Tako da zapravo treba da naučite nemački pre kontakta sa poslodavcem jer će vaša komunikacija biti od samog početka na nemačkom. Mnogi poslodavci sada plaćaju učenje nemačkog, dakle daće vam priliku da doučite jezik kada počnete da radite, ali veoma je važno da i pre kontakta sa njima imate osnovno znanje da biste mogli da razgovarate.

Ako se odlučite za neku od agencija za zapošljavanje, obavezno proverite kakve su vaše obaveze prema njima. Idealno je da im plaćate za njihove usluge pre odlaska u inostranstvo. Ako potpišete ugovor prema kojem Agencija skida jedan procenat vaše plate, i to duži vremenski period, treba unapred da proverite da li će vam se to uopšte isplatiti.

Da biste polagali aprobaciju, potreban vam je nivo znanja C1. U redu je ako na početku imate znanje na B nivou, a do same aprobacije dođete do C1 nivoa.

U Austriji se jezik polaže na Lekarskoj akademiji u Beču, a u Nemačkoj kod nadležne Lekarske komore. Sertifikat koji imate, bez obzira da li je sa Gete instituta ili iz škole jezika, nije sam po sebi dovoljan jer će vas Lekarska komora svakako ispitati i potvrditi da je vaše znanje na odgovarajućem nivou.

Prema novom Zakonu o radu, koji je 2020. godine usvojen u nemačkoj skupštini, postupak aprobacije se skraćuje. Ne možemo vam tačno reći koliko, to će vreme pokazati, ali sada je moguće da dobijete aprobaciju (izađete na stručni ispit) već posle 6 meseci. Bolnica u kojoj ste na praksi pre aprobacije može da urgira i ubrza vaš postupak ako su zadovoljni vašim radom. Prema novom zakonu nemačke bolnice daju prednost lekarima iz Zapadne i Istočne Evrope jer imamo prilično sličan sistem školovanja.

Ako želite da naučite nemački na vreme i budete potpuno spremni za novi korak u karijeri, kliknite OVDE i pročitajte više o našim kursevima nemačkog jezika.