FCE, IELTS ili TOEFL? Koji sertifikat je najbolji za vas?

Ako planirate da studirate ili radite na engleskom govornom području, biće vam potreban međunarodno priznati sertifikat.

Ima više priznatih sertifikata, ako ste već istraživali, naišli ste na FCE, CAE, IELTS i TOEFL.

Sada se vi sigurno pitate u čemu je tu razlika i kako da uopšte znate koji vam sertifikat treba?

U ovom članku objasniću vam koja je razlika između tih sertifikata, kako da se vi tu snađete i izaberete ono što je najbolje za vas.

Prvi korak je da proverite sa poslodavcem koji tačno nivo znanja traži i koji od ovih sertifikata zahteva kao dokaz vašeg poznavanja engleskog.  Ako planirate da imigrirate, najbolje je da pozovete ambasadu te zemlje i pitate ih koji sertifikat traže i koju ocenu. Ako želite da nastavite studije u inostranstvu, pišite fakultetu i pitajte ih za sertifikat i ocenu.

Ovo je veoma važno zato što od tog sertifikata i te ocene zavisi koliko vam vremena treba za pripremu i kako ćete se najefikasnije spremiti.

Nemojte da napravite grešku koju često viđam kod ljudi koji planiraju da odu inostranstvo. Bez ikakve pripreme izađu na jezički test i dobiju rezultat koji je daleko niži od onog koji im je potreban. Onda uzmu par privatnih časova i probaju ponovo za mesec dana. I opet isto.

To je teži put i oduzeće vam mnogo vremena i novca.

U ovom tekstu želim da vam pokažem koji je najbrži način da iz prvog puta dobijete ocenu koja vam treba.

Da se vratimo da sertifikat i ocenu.

Kada saznate koji vam sertifikat treba i koja ocena, proverite koji nivo znanja sada imate.  Da biste proverili svoj nivo znanja, kliknite OVDE

Sada kada znate svoj nivo znanja, možete videti gde ste trenutno i koliko vam treba do ocene koja se traži.

NIVO i Cambridge sertifikat TOEFL IELTS
C2 – CPE 118-120 9
C2 – CPE 115-117 8.5
C2/C1 – CAE/CPE 110-114 8
C1 – CAE 102-109 7.5
C1 – CAE 94-101 7
C1/B2 – FCE 79-93 6.5
B2 – FCE 65-78 5.5-6
B2/B1 – FCE 53-63 4.5-5
B1 41-52 4
B1 35-40 3.5
A2 30-34 3
A1 19-29 2-2.5
A1 0-18 1-1.5

U prvoj koloni je nivo znanja (A2, B1, B2) i odgovarajući Cambridge sertifikat (FCE, CAE).

Ako vam treba FCE, a vaš nivo znanja je B2 to znači da odmah možete da pređete na pripremu za FCE. Ako je vaš nivo znanja B1, treba da prvo slušate B2 kurs, a onda pređete na FCE pripremu.

Ako ne možete da se snađete, pozovite nas na 021 6341 626, 062 788 499 i razjasnićemo koliko vremena vam treba da dođete do željene ocene.

A sada da vidimo u čemu je razlika između ovih sertifikata.

FCE i CAE su sertifikati koji važe doživotno, dobra strana je što ne morate ponovo da ih polažete.

Najčešće se traže za studiranje u inostranstvu i jedina razlika između njih je nivo znanja. FCE je dokaz da je vaše znanje na B2 nivou, a CAE je nivo C1.

Postoje tri prolazne ocene, A, B i C. Znači, morate da zadovoljite ove standarde da biste dobili sertifikat.

Ako dobijete A, najvišu ocenu na FCE testu, automatski dobijate nivo C1. Imajte to na umu zato što neki univerziteti traže upravo nivo C1.

Priprema za ove ispite traje dva semestra. Trebaće vam nešto više vremena da se spremite, ali u toku kursa ćete obnoviti gramatiku i savladati veliki broj reči i fraza. U poslednjoj četvrtini kursa bavićete se samo ispitom i to će povećati vašu ocenu za 20 – 30%

Ovi sertifikati su odlični ako imate malo više vremena da usavršite svoj engleski i treba vam dokaz o poznavanju jezika koji ćete moći da priložite kad god vam zatreba. Poslodavci kod nas takođe znaju za ove sertifikate, pa će vam oni dobro doći čak i ako planirate da ostanete u Srbiji.

 

Druga dva sertifikata, TOEFL i IELTS, se najčešće traže za rad u inostranstvu, a često i za studiranje.

Oba važe dve godine. Zato vam savetujemo da polažete ove ispite par meseci pre nego što vam zaista zatrebaju.

Razlika između njih?

Univerziteti obično traže TOEFL jer ima više akademskog sadržaja, dok se IELTS više traži za imigraciju (mada ima ustanova koje prihvataju oba). Amerikanci preferiraju TOEFL.

Često me đaci pitaju koji ispit je teži.

IELTS

Prednosti: sadrži opšte teme i svakodnevne situacije,

Nedostaci: slušanje može biti teže jer ćete odgovore zapisivati dok ide snimak. Na čitanju zapisujete cele odgovore što znači da morate tačno znati kako se reč piše.

TOEFL

Prednosti: Na čitanju se odgovori zaokružuju, što je lakše.

Nedostaci: sve teme su akademske, najčešće stručna predavanja ili situacije na kampusu, slušanje traje duže. Eseji se kucaju na kompjuteru i važno je da imate bar prosečnu brzinu kucanja. Na govornom delu ispita odgovori se snimaju i posle pregledaju, situacija je malo veštačka.

I, nakon svega, koji ispit je lakši za pripremu?

Iako deluje da je IELTS malo lakši  za pripremu, moji đaci su lakše dobijali visoke ocene na TOEFL-u. Čak i đaci sa naprednim znanjem najčešće su dobijali najviše 6.5 na pisanju IELTS eseja, dok je više njih dobilo skoro najvišu ocenu na TOEFL-u.

Ako možete da birate, moja preporuka je TOEFL. Kliknite OVDE i pročitajte više o pripremi za TOEFL.

Ako vam je ipak potreban IELTS, više o pripremi i samom ispitu možete pročitati OVDE.

Da ponovimo, kada saznate koji sertifikat vam treba i koja ocena, proverite svoj nivo znanja i pogledate na tabeli gde ste sada i gde želite da stignete. Ako vam treba pomoć ili želite da zakažete časove pozovite nas na 021 6341 626 i razjasnićemo koji je najbrži put do ocene koja vam treba.

I onda ostaje da malo doterate svoj engleski i uradite pripremne testove.

Nakon toga izađite na ispit i ovog puta ćete uspeti. 🙂

napisala Maja Bogašić